Asure

picture-0621

Muharrem ayinin bu guzel tatlisini yilin her ayinda yapmaktan ve yemekten  hic bikmam. Turkiyeyi her ziyaret ettigimde bol bol asure yerim dersem yalan olmaz. Aldigim kilolarin hesabindan bahsetmek istemiyorum ama helal olsun guzel yurdumun Asuresine, tavuk gogsune, su boregine, kebaplarina…:))))Ha boyle ha soyle o kilolar nasil olsa giderler, Turkiyemin lezzetlerine hersey deger:)

Asure tarifini bu sefer internetteki guzel bir siteden aldim ve cok lezzetli oldu.Cogunlukla Osmanli Mutfagi adli kitabimdaki tarifi uygulardim. Bir degisiklik olsun istedim.

AŞURE
10 kişilik
Hazırlama süresi: 1 saat
Pişme süresi: 5 saat

Malzemeler:
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
5 su bardağı tozşeker
1 su bardağı kuru fasulye
15 su bardağı su
Yarım su bardağı pirinç
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı küp doğranmış kayısı
1 su bardağı doğranmış kuru incir
1 portakal

Süsleme için:
1 su bardağı kuş üzümü
Çekilmiş ceviz içi, Antep fıstığı
Tarçın, nar taneleri, hindistan cevizi

Hazırlanışı:
* Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kaynatın. Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın.

* Pirinci yıkayıp süzün ve buğdaya ilave edin. Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 4.5 saat kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin.

* Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken tozşeker, nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. Portakalın kabuğunu ince ince doğrayıp karışıma ekleyin. Kuru üzüm ve kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynattıktan sonra ateşten alın.

* Aşure piştikten sonra doğranmış inciri ekleyip karıştırın. Sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın. İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serpebilirsiniz.

3 thoughts on “Asure

Yorum bırakın